Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΕΡΓΙΑ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κατα καιρους τα ΜΜΕ δαπανουν καποια δευτερολεπτα τηλεοπτικου χρονου ή μερικες μονο αραδες δημοσιογραφικης πενας για να πεταξουν ενα ποσοστο και να μας ενημερωσουν για την ανεργια.
Σπανιως επιχειρουν να αναλυσουν περαιτερω τα δεδομενα.
Θα επιχειρησουμε να καταγραψουμε αυτο που καταλαβαινουμε εμεις με βαση τα στοιχεια της ΕΛΣΤΑΤ για το Γ' τριμηνο του 2011 που δημοσιευθηκαν σημερα.

1. Διευκρινιζεται καταρχην οτι εργαζομενος (απασχολουμενος) θεωρειται οποιος κατα την εβδομαδα της ερευνας απασχοληθηκε ΕΣΤΩ ΚΑΙ 1 ΩΡΑ σε οποιαδηποτε εργασια. Αυτο αλλωστε ισχυει σε καθε μετρηση. Π.χ. ενας καθηγητης που εκανε ενα ιδιαιτερο μιας ωρας για μια μονο φορα, μετρηθηκε ως εργαζομενος στην ερευνα.

2. Ανεργος (μη απασχολουμενος) θεωρειται οποιος δεν ανηκει στην παραγραφο 1 και αναζητα ΕΝΕΡΓΑ εργασια κατα τις 4 τελευταιες εβδομαδες. Δηλαδη οποιος εξακολουθει να πηγαινει καθε μηνα στον ΟΑΕΔ για να ανανεωνει την καρτα ανεργιας του. Ολοι οι υπολοιποι που δεν το κανουν αυτο και εξακολουθουν να μην εργαζονται ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ αλλα "οικονομικα μη ενεργοι". Αρα δεν υπολογιζονται στα ποσοστα ανεργιας.

3. Σε πρωτη αναγνωση οι περισσοτεροι ανεργοι ειναι σε ηλικια απο 15-29 ετων (35.3%). Ευκολα ομως καταλαβαινει κανεις οτι σε αυτες τις ηλικιες τα περισσοτερα ατομα συγκατοικουν με τους γονεις τους. Δεν φερουν δηλαδη το βαρος της συντηρησης του νοικοκυριου. Ειναι εκεινοι που θα περιμεναν το χαρτζιλικι απο τους γονεις για να πιουν ενα καφε και να αγορασουν ενα πακετο τσιγαρα.
Ομως στις ηλικιες 30-44 η ανεργια ειναι στο 16,2% και στις ηλικιες 45-64 ειναι 11%. Στις ηλικιες 65+ το ποσοστο ανεργιας ειναι στο 3.2%
Αρα συνολικα οι ανεργοι των ηλικιων που συνηθως αποτελουν το στηριγμα ενος νοικοκυριου ανερχονται σε ποσοστο 30.5%

4. Αυτοι που αναζητουν εργασια για περισσοτερο απο 12 μηνες (ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ) ειναι το 53.2% των συνολικων ανεργων. Σημειωνουμε εδω οτι συνηθως το επιδομα ανεργιας του ΟΑΕΔ περατωνεται μετα απο 12 μηνες. Αρα σχεδον οι μισοι ανεργοι αυτη τη στιγμη παραμενουν χωρις ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ή απο επιδομα ανεργιας. Επισης καταλαβαινουμε οτι κατα πασα πιθανοτητα 1 στους 2 που θα χασουν τη δουλεια τους δεν θα καταφερουν να βρουν αλλη τουλαχιστον για 1 χρονο μετα (η δικη μας υποψια ειναι οτι το χρονικο διαστημα ειναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ αλλα δυστυχως δεν υπαρχει τετοια μετρηση στην ερευνα). Επισης για να αποτυπωθει ολη η πραγματικοτητα θα πρεπει σε αυτους τους ανεργους να υπολογιστουν και οι "οικονομικα μη ενεργοι". Εκεινοι δηλαδη που ειναι μεν ανεργοι, που ειναι χωρις εισοδημα αλλα απλως δεν πανε στον ΟΑΕΔ πλεον να δηλωσουν την ανεργια τους.

5. Απο το συνολο των ανεργων το 89.7% αναζητα εργασια ως μισθωτος με πληρη απασχοληση.
Ευκολα γινεται κατανοητο δηλαδη το ποσοι υποψηφιοι αναλογουν σε καθε προσφερομενη θεση εργασιας μισθωτου με πληρη απασχοληση.

6. Μονο ενα ποσοστο 7% των ανεργων απερριψε καποια προσφερομενη εργασια το τελευταιο τριμηνο για διαφορους λογους. Αρα οι υπολοιποι -εφοσον παραμενουν ανεργοι- δεν δεχτηκαν καν προσφορα εργασιας το τελευταιο τριμηνο.

7. Σε πραγματικους αριθμους, κατα το Γ' τριμηνο του 2011, 89.611 ατομα που πριν 1 χρονο ηταν ανεργα, βρηκαν εργασια. Παραλληλα 38.522 ατομα απο τον οικονομικα μη ενεργο πληθυσμο (κυριως δηλαδη απο ανεργους που δεν δηλωνοταν πλεον στον ΟΑΕΔ) βρηκαν εργασια.
Συνολικα λοιπον 128.133 που το Γ' τριμηνο του 2010 δεν εργαζοταν, πλεον το κανουν. Χωρις να διευκρινιζεται βεβαια με τί αποδοχες, ποιο ωραριο κλπ κλπ.

Στον αντιποδα ομως, 199.812 ατομα που πριν 1 χρονο ηταν εργαζομενοι ειναι πλεον ανεργοι.
Και αλλα 101.075 που ηταν εργαζομενοι ειναι πλεον οικονομικα μη ενεργοι (εδω συμπεριλαμβανονται και οσοι βγαινουν στη συνταξη αλλα και οσοι ειναι μεν ανεργοι αλλα δεν δηλωνονται στον ΟΑΕΔ).
Αρα συνολικα 300.887 που πριν 1 χρονο ηταν εργαζομενοι ειναι πλεον ανεργοι.

Επισης 114.535 ατομα που ηταν οικονομικα μη ενεργοι, εισηλθαν πλεον στην αγορα εργασιας αλλα ειναι ανεργοι. Τί εκαναν δηλαδη στην πραξη? Απλως πηγαν ξανα και δηλωθηκαν στον ΟΑΕΔ...

Αυτο που επισης δεν αναφερεται στην ερευνα ειναι ποσο εχουν μειωθει οι μισθοι οσων εξακολουθουν εργαζομενοι. Διοτι ειναι αλλο πραγμα να λες οτι αυτος εργαζεται ενω εκεινος οχι κι αλλο να λες οτι για να εξακολουθησει να κραταει τη θεση εργασιας του αναγκαστηκε να υποστει μειωση μισθου που σε πολλες περιπτωσεις φτανει και στο 50% (ειδικα στις μεγαλυτερες ηλικιες).

Ολα τα παραπανω αποτυπωνουν περιτρανα οτι καθε μερα που περναει, ο αριθμος των ανθρωπων που πλεον μενει χωρις το παραμικρο εισοδημα, αυξανεται δραματικα.
Προσθετουμε εκει και τους εργαζομενους που αμειβονται με 600-700€ και εχουν το βαρος συντηρησης της οικογενειας και ετσι συνθετουμε το παζλ της πραγματικης καταστασης.
Με οτι αυτο μπορει να συνεπαγεται...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου